Bidrag Boliger til salg Boliger til leje 

Topaktuelle Aktionen von Beautynet - Ihrer Online Pafümerie


Spekulationer om skatten?
Find inspiration i investor-forum.

Artikler på Udvandrerne.dk+ fordelt på lande:
10.0
Show details for AustralienAustralien
22.5
Show details for BelgienBelgien
96.1
Show details for BrasilienBrasilien
77.1
Show details for BulgarienBulgarien
15.0
Show details for ChileChile
110.0
Show details for CypernCypern
20.0
Show details for DanmarkDanmark
1-10.0
Show details for EireEire
160.0
Show details for EnglandEngland
1-5.0
Show details for EstlandEstland
76.4
Show details for EUEU
10.0
Show details for EuropaEuropa
15.0
Show details for EØSEØS
15.0
Show details for FinlandFinland
20.0
Show details for Forenede Arabiske EmiraterForenede Arabiske Emirater
1071.6
Show details for FrankrigFrankrig
10.0
Show details for GhanaGhana
10.0
Show details for GibraltarGibraltar
52.0
Show details for GrækenlandGrækenland
110.0
Show details for GuadeloupeGuadeloupe
110.0
Show details for Hong KongHong Kong
22.5
Show details for IndienIndien
110.0
Show details for IsraelIsrael
365.0
Show details for ItalienItalien
110.0
Show details for Kanariske ØerKanariske Øer
15.0
Show details for Kap VerdeKap Verde
19-0.5
Show details for KinaKina
46.3
Show details for KroatienKroatien
30.0
Show details for LiechtensteinLiechtenstein
30.0
Show details for LuxembourgLuxembourg
1-5.0
Show details for MalawiMalawi
110.0
Show details for MarokkoMarokko
15.0
Show details for MexicoMexico
10.0
Show details for New ZealandNew Zealand
127.1
Show details for NorgeNorge
110.0
Show details for PanamaPanama
27.5
Show details for PolenPolen
65.8
Show details for PortugalPortugal
110.0
Show details for RumænienRumænien
110.0
Show details for RuslandRusland
31.7
Show details for SchweizSchweiz
15.0
Show details for SingaporeSingapore
40.0
Show details for SkandinavienSkandinavien
382.8
Show details for SpanienSpanien
435.6
Show details for SverigeSverige
210.0
Show details for SydafrikaSydafrika
1-5.0
Show details for SydkoreaSydkorea
165.9
Show details for ThailandThailand
15.0
Show details for TjekkietTjekkiet
222.7
Show details for TyrkietTyrkiet

Print version Anbefal Del på Facebook
Skriv en kommentar (kræver IKKE login)
Udvandrerne.dk+
Artikel i fuld længde med tilladelse fra Berlingske Tidende 

Uddannelse over grænserne

Mange danske studerende vil gerne på udvekslingsophold i udlandet. For både fagligt og socialt er et udvekslingsophold udfordrende og berigende.


Af Lasse Holm Clausen


Start tidligt med forberedelsen, søg legater og nyd så ellers opholdet i fulde drag. Når de tre tidligere udvekslingsstuderende Ulrik Arent Hvam, Emil Jurcenoks og Stine Smith Nielsen ser tilbage på deres udlandsophold, er det de positive minder, der fylder mest. De erkender, at det var hårdt arbejde at komme af sted, men ikke desto mindre var det en oplevelse ingen af dem ville være foruden.

»Det er en helt vidunderlig chance for - så godt som gratis - at komme på en længerevarende udlandsrejse, og den bør alle benytte,« siger Ulrik Hvam fra Handelshøjskolen - Copenhagen Business School.

Han opfatter det som nærmest unaturligt ikke at tage en tur til udlandet, hvis man går på en internationalt orienteret uddannelse.

Det sociale aspekt spiller en stor rolle i den samlede vurdering af opholdet. Det handler om at blande sig mest muligt med de lokale for her igennem får man den bedste oplevelse, siger både Signe Smith fra Københavns Universitet (KU) og Emil Jurcenoks fra Juridiske Fakultet samme sted. De understreger begge vigtigheden af selv at søge indsigt og oplevelser gennem engagement og åbenhed.

Når man tager til udlandet for at studere, skal man være forberedt på, at undervisningsformen kan være anderledes end herhjemme. Med eksamensopgaver i løbet af semesteret og såkaldte deltagelseskarakterer, minder undervisningsformen på nogle udenlandske universiteter mere om det danske gymnasium end om universitetet.

Selv om mange sikkert vil mene, at de er kommet over den form for undervisning og sagtens kan håndtere den mere passive form, der praktiseres i Danmark, så er oplevelserne fra denne type undervisning gennemgående positive, hvis man spørger de tre tidligere udvekslingsstuderende. De fokuserer specielt på, at man bliver tvunget til at arbejde mere indgående med materialet i løbet af semesteret og ikke kun i de ti dage op til eksamen, hvor mange normalt får den endelige åbenbaring.

Blandt de studerende på de videregående uddannelser har efterspørgslen aldrig været større. Sidste år tog over 3.500 studerende til udlandet, hvor det i år 2000 var nærmere 3.100. En stigning på over 13 procent.

Det er primært humanisterne og de handelsstuderende, der i stadig større stil pakker rygsækken, mens de studerende ved de teknik- og sundhedsorienterede uddannelser fortsat holder sig til de kendte græsmarker. En tendens, som studiechef Merete Reuss fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) kan nikke genkendende til.

»Vi har ikke oplevet, at flere studerende ønsker et ophold i udlandet over de sidste par år. Generelt er det ganske få, der ønsker at tage ud,« siger hun.

Den manglende interesse tilskriver hun primært den tunge studiebyrde, der gør, at mange ikke har det nødvendige overskud til at give sig i kast med den krævende ansøgningsprocedure. Derfor søsætter DTU efter sommeren nye projekter, der både skal motivere de studerende og samtidig gøre det nemmere for dem at søge ud.

»Vi vil lette den arbejdsbyrde, det er at søge til udlandet ved simpelthen at overtage en del af slæbet,« siger Merete Reuss.

I DEN ANDEN ENDE AF skalaen ligger Copenhagen Busines School, CBS, hvor man oplever så stor en efterspørgsel, at det har været nødvendigt at ændre optagelsesproceduren for de kommende aspiranter.

Hvor man førhen blev vurderet individuelt ud fra en personlig ansøgning a la en jobansøgning, vil man i fremtiden kun blive vurderet på sine eksamensresultater. Det sker, fordi Det Internationale Kontor, der håndterer ansøgningerne, simpelthen ikke kan følge med den stigende efterspørgsel.

»Det er ganske nyt og uprøvet. Vi håber meget på, at det vil hjælpe os hurtigere gennem stakken af ansøgninger, så vi får frigivet mere tid til at give individuel hjælp og vejledning til dem, der skal et semester til udlandet,« siger International Koordinator Mette Kloch fra CBS.

ET UDVEKSLINGSOPHOLD SKÆPPER godt i underholdningskassen, men det er også med til at forbedre ens faglige profil. Et faktum, der også synes at være en væsentlig motivationsfaktor for de studerende og noget, der genkendes i erhvervslivet.

»Det er mit klare indtryk, at de studerende har indset de karrieremæssige implikationer af globaliseringen, de er generelt meget fokuserede på fordelene ved at have en international profil,« siger direktør Christian Kurt Nielsen fra konsulentfirmaet Mercuri Urval.

Ud fra et karrieremæssigt synspunkt er det dog langt fra alle studerende, der har lige meget brug for et udlandsophold.

»Specielt folk med handelsorienterede uddannelser forventes at have en eller anden form for international erfaring, og her er et udlandsophold ofte det eneste papir, der kan dokumentere dette,« siger Christian Kurt Nielsen.

Han bekræfter den afvigende rejselyst blandt de teknisk orienterede studerende, hvilket kan hænge sammen med, at et udlandsophold i mange tilfælde ikke vil have indflydelse på deres karrieremuligheder. Det mener Christian Kurt Nielsen dog sagtens kan ændre sig i fremtiden, hvis arbejdsmarkedet ikke er helt så gunstigt, som det er nu.

»Specielt studerende indenfor de fag, som sædvanligvis ikke tager ud, såsom ingeniører, vil i femtiden virkelig kunne differentiere sig ved at tage en tur til udlandet.«

Selv om det langtfra er alle typer studerende, der er lige ivrige efter en udlandsrejse, har regeringen sat alle sejl til for at få endnu flere ud i verden.

Således skriver regeringen i sin Globaliseringsstrategi fra foråret, at alle uddannelser i fremtiden skal have et globalt perspektiv. Endvidere ønsker regeringen, at de videregående uddannelsesinstitutioner skal forpligte sig til at fastsætte mål for antallet af studerende, der sendes til udlandet. Rundt om på landets universiteter er man enige i, at den internationale profil skal skærpes endnu mere.

På Handelshøjskolen i København (CBS), der blot er et blandt mange universiteter, der aktivt søger at øge antallet af udvekslingsstuderende, går den fremtidige målsætning på, at der skal indgå et udvekslingsophold som en naturlig del af alle uddannelser.

Læs mere:

Københavns Universitet:

http://www.ku.dk/international/

Copenhagen Business School:

http://www.cbs.dk/intoff

Danmarks Tekniske Universitet:

http://www.dtu.dk/Uddannelse/Laes_i_udlandet.aspx

Syddansk Universitet:

http://www.sdu.dk/Adm/Educ/office/dansk/velkommen.html

Aarhus Universitet:

http://www.au.dk/da/is/

Aarhus Handelshøjskole:

http://www.asb.dk/about/aboutus/org/administration/studieadministrationen/ik.aspx

Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet:

http://www.jur.ku.dk/internationalestudieforhold/

Roskilde Universitets Center:

http://www.ruc.dk/ruc/uddannelse/Udveksling/

Cirius er underlagt Undervisningsministeriet og arbejder udelukkende med uddannelse i udlandet:

http://www.ciriusonline.dk/

Verdens største organisation for studerende:

http://www.aiesec.dk

Arrangerer udlandsophold til USA:

http://www.daf-fulb.dk

Arrangerer udlandsophold til mange forskellige lande:

http://www.interswop.de

Her kan du søge legater. Se ligeledes dit universitets hjemmeside.

http://www.su.dk

http://www.so.dk/legat

http://www.legatnet.dk

Her kan du læse om sprogtest

http://www.cbs.dk/langcen

http://www.toefl.org
Artiklen taler efter webmasterens mening HVERKEN FOR ELLER IMOD at flytte til - eller på anden måde interessere sig for - Verden.

Anbefal (Klik på hånden, hvis du vil give skribenten et skulderklap)

Artiklen er første gang offentliggjort i Berlingske Tidende.
Savner du danske nyheder?
Klik på logoet, og få den elektroniske udgave af Berlingske Tidende hver dag i 4 uger for kun 50 kr. (normalpris 199 kr.). Få samtidig adgang til masser af andre fordele på Berlingske Tidendes digitale univers – Berlingske VIP. Du kan bl.a. søge i vores store nyhedsarkiv, se børsnyt, læse artikler fra Berlingske Nyhedsmagasin og meget mere.Denne artikel handler om...


Klik på linksene for at se alle bidrag om de pågældende ord


Land *):

VerdenKategori:

Uddannelse og forskningAspekt:

GenereltEmne:


*) Et klik på landenavnet giver en detaljeret oversigt med bidrag om Verden fordelt på både kategorier og aspekter


Omtalte personer:

Merete Reuss, Mette Kloch, Christian Kurt Nielsen


Omtalte steder:

Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Copenhagen Business School (CBS), Mercuri Urval < Danmark=>  Ressourcer om Verden (129 i alt)
=>  Kendte udlandsdanskere i Verden (17 i alt)
=>  Annoncer om Verden (2 i alt)


Direkte webadresse til dette dokument på Udvandrerne.dk+:
http://www.udvandrerne.dk/JLKM/Udvandre.nsf/Uniq/1650729Source


Oprettet d. 09/22/2006
© 2002 - 2014 Udvandrerne.dk


Set , gange
Anbefalet gange
Udprintet gange