Bidrag Boliger til salg Boliger til leje 

Topaktuelle Aktionen von Beautynet - Ihrer Online Pafümerie
mcdaekonline.dk


EU's højeste priser finder du i Danmark, men hjælpen er lige så nær som forbruger-forum.

Artikler på Udvandrerne.dk+ fordelt på lande:
10.0
Show details for AustralienAustralien
22.5
Show details for BelgienBelgien
96.1
Show details for BrasilienBrasilien
77.1
Show details for BulgarienBulgarien
15.0
Show details for ChileChile
110.0
Show details for CypernCypern
20.0
Show details for DanmarkDanmark
1-10.0
Show details for EireEire
160.0
Show details for EnglandEngland
1-5.0
Show details for EstlandEstland
76.4
Show details for EUEU
10.0
Show details for EuropaEuropa
15.0
Show details for EØSEØS
15.0
Show details for FinlandFinland
20.0
Show details for Forenede Arabiske EmiraterForenede Arabiske Emirater
1071.6
Show details for FrankrigFrankrig
10.0
Show details for GhanaGhana
10.0
Show details for GibraltarGibraltar
52.0
Show details for GrækenlandGrækenland
110.0
Show details for GuadeloupeGuadeloupe
110.0
Show details for Hong KongHong Kong
22.5
Show details for IndienIndien
110.0
Show details for IsraelIsrael
365.0
Show details for ItalienItalien
110.0
Show details for Kanariske ØerKanariske Øer
15.0
Show details for Kap VerdeKap Verde
19-0.5
Show details for KinaKina
46.3
Show details for KroatienKroatien
30.0
Show details for LiechtensteinLiechtenstein
30.0
Show details for LuxembourgLuxembourg
1-5.0
Show details for MalawiMalawi
110.0
Show details for MarokkoMarokko
15.0
Show details for MexicoMexico
10.0
Show details for New ZealandNew Zealand
127.1
Show details for NorgeNorge
110.0
Show details for PanamaPanama
27.5
Show details for PolenPolen
65.8
Show details for PortugalPortugal
110.0
Show details for RumænienRumænien
110.0
Show details for RuslandRusland
31.7
Show details for SchweizSchweiz
15.0
Show details for SingaporeSingapore
40.0
Show details for SkandinavienSkandinavien
382.8
Show details for SpanienSpanien
435.6
Show details for SverigeSverige
210.0
Show details for SydafrikaSydafrika
1-5.0
Show details for SydkoreaSydkorea
165.9
Show details for ThailandThailand
15.0
Show details for TjekkietTjekkiet
222.7
Show details for TyrkietTyrkiet

      

Print version Anbefal Del på Facebook
Skriv en kommentar (kræver IKKE login)
Udvandrerne.dk+
Artikel i fuld længde med tilladelse fra Berlingske Tidende 

Svensk produktion er 25 procent billigere

Besparelser. Mens danske lønninger bare steg og steg i de gode år, holdt svenskerne igen. Derfor er det nu 25 procent billigere for danske Foss at få produceret i Sverige frem for Danmark.


Af Søren Springborg og Jakob Ussing


Det er tid for »lunch«, netop som vi ankommer til Foss’ fabrik i Höganäs cirka 25 kilometer nord for Helsingborg. Ikke det mest velvalgte tidspunkt når formålet med besøget er at opleve svensk produktivitet i højeste gear. For er der noget, svenskerne værner om, så er det deres frokostpause midt på dagen, der typisk ligger fra klokken 12 til 13 og gerne foregår ude af huset.

»De svenske regler om arbejdskraft er meget anderledes end de danske. De holder på deres rettigheder på en meget stringent måde. Det skal man lige lære, og det giver nogle blå mærker til ledelsen i begyndelsen,« siger Poul Bundgaard, vicedirektør for produktion i Foss.

Stilheden præger altså produktionsområdet, på nær nogle få steder hvor de ansatte har udskudt frokostpausen. Men overtegnede produktionstavler med planer for dagens arbejde og halvfærdige måleapparater, der venter på at blive færdigsamlet, vidner om, at det kun er midlertidigt, der er sat en stopper for produktionen.

For danske Foss, der lever af at udvikle og producere avanceret måleudstyr til blandt andet fødevareindustrien og medicinalindustrien, har ikke tid til at stå stille. Virksomheden er i en rivende udvikling, hvor man på trods af en global krise de seneste tre år har øget omsætningen fra 1,3 mia. kroner til 1,6 mia. kroner.

Indtjeningen følger med. 2011 blev et rekordår for den Hillerød-baserede virksomhed, der opnåede et resultat på 339 mio. kroner. Et resultat der har givet virksomheden, der er ejet af familien Foss, blod på tanden. Salget skal øges med 50 pct. i vækstmarkederne frem mod 2015, mens man helst som minimum skal holde niveauet i det kriseramte Europa.

Fastholder dansk/svensk produktion

Men det er ikke kun væksthistorien, der adskiller Foss fra mange andre danske virksomheder. Måden at sikre væksten på er nemlig markant anderledes hos Foss. For på trods af en stor satsning på vækstmarkeder – med tilhørende produktion i blandt andet Kina – holder virksomheden fast i den danske og svenske produktion.

»Vi har de senere år globaliseret virksomheden især på leverandørsiden. Før var størstedelen af vores leverandører danske. I dag har vi leverandører fra hele verden, og de danske leverandører må kæmpe om ordrerne med thailandske, kinesiske og amerikanske leverandører. Det har sparet os store beløb, som så igen har gjort, at vi har kunnet fastholde vores produktion i Danmark og Sverige – selv om det er løntunge områder,« siger Torben Ladegaard, adm. direktør i Foss.

Han har taget turen over Øresund for at være med til en firmafest i den svenske afdeling. Det er nemlig nu 25 år siden, at produktet Infratec blev lanceret – en maskine til kornanalyse og en bestseller i Foss-familien, der i dag produceres i Sverige.

»Det kan virke lidt overraskende, at vi producerer en så gennemprøvet teknologi som Infratec her i Sverige, hvor lønningerne er langt højere end i for eksempel Kina. Men så længe produktiviteten her i Sverige er konkurrencedygtig, giver det mening. Samtidig må man ikke glemme, at vi har mange års kompetence samlet her, der gør produktionen konkurrencedygtig. Vi er meget glade for vores setup her i Sverige og regner med at blive her i mange, mange år endnu,« siger Torben Ladegaard.

Det er dog ikke kun i Sverige, at Foss har produktion.

Det har man også i Kina og i Danmark. Alle steder i form af kompetencecentre hvor man har både udvikling og produktion på samme sted.

»Jeg tror ikke på, at man kan skille de to ting ad. Der er så mange fordele forbundet med at have produktion og udvikling samlet, at det slet ikke giver mening at flytte produktionen. Det ville udviklingen lide under,« siger Torben Ladegaard.

Løn bekymrer

På trods af den store tilfredshed med produktionen i både Sverige og Danmark lyder der dog en skarp advarsel fra Torben Ladegaard:

»Jeg synes, det er lidt skræmmende, at vores lønudgifter i Sverige er 25 pct. lavere, end de er i Danmark. For vi får altså ikke 25 pct. mere for pengene i Danmark. Samtidig må vi sige, at vi er blevet virkelig imponerede af kvaliteten af arbejdet i Kina. Danskerne og svenskerne bør tage dette her meget alvorligt.«

Foss forventer dog ikke, at de i fremtiden vil kunne få produceret til kinesiske priser i Danmark og Sverige.

Satser på vækst uden for Europa

»Selvfølgelig kan Danmark ikke konkurrere med kineserne på lønomkostninger. Men vi skal sikre, at produktiviteten er så høj som muligt og tænke i innovation. Jeg tror, at især danskerne er begyndt at være bevidste om den kæmpe udfordring, der er foran os i disse år. Men det er også nødvendigt med den pris, arbejdskraft har i Danmark,« siger Torben Ladegaard.

Foss regner ikke med at skulle skære ned på arbejdsstyrken i Danmark og Sverige de kommende år, men store runder af nyansættelser bliver der heller ikke tale om.

»Det er ikke i Europa, vi satser på vækst. Kina, Indien, Sydamerika og Australien trækker salget, og det er også her, vi vil ansætte de kommende år. Men det betyder ikke, at vi ikke satser på vores centre i Danmark og Sverige, for vores produkter er så avancerede og dyre, at de kompetencer, vi har opbygget her, er vigtige at bevare. Så betyder det knap så meget, om vi skal sende produkterne ud i verden,« siger Torben Ladegaard.
Artiklen taler efter webmasterens mening LIDT FOR at flytte til - eller på anden måde interessere sig for - Höganäs/Skåne/Sverige.

Anbefal (Klik på hånden, hvis du vil give skribenten et skulderklap)

Artiklen er første gang offentliggjort i Berlingske Tidende.
Savner du danske nyheder?
Klik på logoet, og få den elektroniske udgave af Berlingske Tidende hver dag i 4 uger for kun 50 kr. (normalpris 199 kr.). Få samtidig adgang til masser af andre fordele på Berlingske Tidendes digitale univers – Berlingske VIP. Du kan bl.a. søge i vores store nyhedsarkiv, se børsnyt, læse artikler fra Berlingske Nyhedsmagasin og meget mere.Denne artikel handler om...


Klik på linksene for at se alle bidrag om de pågældende ord


Land *):

SverigeRegion *):

SkåneLokalitet:

Höganäs


Kategori:

VirksomhedAspekt:

ØkonomiEmne:

Løn- og arbejdsforhold

*) Et klik på landenavnet og regionsnavnet giver en detaljeret oversigt med bidrag om Sverige og Skåne fordelt på både kategorier og aspekter


Omtalt person:

Torben Ladegaard


Omtalte steder:

Foss, Foss < Höganäs=>  Ressourcer om Sverige (226 i alt)
=>  Kendte udlandsdanskere i Sverige (436 i alt)
=>  Annoncer om Sverige (14 i alt)


Direkte webadresse til dette dokument på Udvandrerne.dk+:
http://www.udvandrerne.dk/JLKM/Udvandre.nsf/Uniq/8996790Source


Oprettet d. 08/05/2012
© 2002 - 2014 Udvandrerne.dk


Set , gange
Anbefalet gange
Udprintet gange