Informations-bidrag omVerdens flagDanmarks flag

S og SF: Udlandsdanskere skal betale for uddannelse i Danmark

Unge danskere, som vælger at flytte til udlandet og blive der, efter at de har taget en videregående uddannelse i Danmark, risikerer at få en regning for deres uddannelse af den danske stat.

Ordningen hedder flaskepant eller kandidatpant, og den støttes nu af Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti (SF) i deres fælles program "En fair løsning".

Kandidatpanten går ud på, at alle unge danskere skal optage et fiktivt lån fra den danske stat, mens de går på en videregående uddannelse i Danmark. De får ikke pengene i hånden, men de skal alligevel betale "lånet" tilbage efter endt uddannelse.

Bliver den unge kandidat i Danmark, fradrages afdragene i den danske indkomstskat, så vedkommende reelt ikke kommer til at skal betale "lånet" tilbage. Vælger personen i stedet at flytte til udlandet og arbejde der et par år, kommer lånet heller ikke til at koste noget, hvis vedkommende vender tilbage til Danmark inden fristens udløb. Men vælger personen at blive i udlandet i en længere årrække, skal lånet betales rigtig tilbage, mener de to partier bag forslaget.

Socialdemokraterne og SF argumenterer i programmet for, at kandidatpanten er en naturlig konsekvens af, at det er gratis at tage en uddannelse i Danmark.

"..et sådant skattefinansieret system bygger imidlertid på, at den studerende efter endt uddannelse betaler tilbage i form af en høj arbejdsindsats og skattebetaling", fremgår det af de to partiers program.